neděle 23. února 2014

Jak vybírat správný make-up

Make-up pro většinu žen i dívek patří neodmyslitelně k denní rutině. Občas se ale může stát, že při lovu make-upu sáhneš na nepravý.  A jak si vybrat pro tebe ten nejlepší?

1. ODSTÍN
- Odstín make-upu by se měl co nejvíce podobat tvoji pleti, čímž ti vytvoří přirozeně vypadající pleť. Zkoušení odstínu na ruce je sice nejrychlejší, ale ruka není stejná jako obličej. Proto nejdříve zkoušej odstín na ruce (zjistíš přibližný odstín) a poté i na pleti (nejlépe na hranu tváře a krku, kde je nejlépe vidět barevný rozdíl mezi obličejem a krkem).

- Je také dobré si dát pozor na osvětlení. Umělé světlo v drogériích často velmi zkresluje výsledný odstín. Pokud nechceš narychlo vybírat make-up v drogérii, požádej o vzoreček, nebo si vezmi nějaký prázdný kalíšek s sebou a trošku si „vypůjčí“ a ozkoušej ho v klidu doma, za denního světla (nejlépe si vezmi malé zrcátko a zkoušej jednotlivé odstíny pod oknem).




2. TYP PLETI
- Typ pleti také hraje při vybírání podstatnou roli. Pro suchou pleť nebudou ideální pěnové makeupy, pro mastnou zase nebudou nejlepší příliš tekuté a hydratující. Suchá a citlivější pokožka vyžaduje lehký hydratující make-up, který dokáže pleť chránit i třeba před slunečním zářením (např. Rimmel Match Perfection s SPF 18).  Mastná pleť naopak žádá matující a většinou více krycí make-up (zakrývající akné), který vytváří při aplikaci matnou pleť (např. Maybelline- Dream Matte Mousse).
-Jestli trpíš na hodně citlivou pokožku, vybírej také make-upy bez parfemace, které seženeš většinou v lékárnách (např. Bioderma).
- Pro starší ženy jsou tu speciální make-upy, které jsou vybaveny složkami pro vypnutí pleti, redukci vrásek a výživu pleti (např. Rimmel Renew and lift).



3. PODTÓN PLETI
Je také dobré si zjistit svůj podtón pleti (existuje buď žlutý, nebo růžový). Spousta lidí na tento krok ale zapomíná. Výběr správného podtónu make-upu zajistí znovu lepší vzhled pleti. Různé návody jak přesně určit podtón najdeš všude na internetu. Pokud se tohoto experimentu chceš vyhnout, vyzkoušej oba podtóny make-upu na denním světle a uvidíš, který z nich ti sedí více.
Růžový podtón má například make-up Dermacol Pure Gold. Žlutý naopak L´Oreal True Match.

4. KRYTÍ
- Před koupí je také důležité se rozmyslet nač make-up potřebuješ. Jestli chceš pouze sjednotit pleť, postačí ti lehčí make-up či tónovací krém (např. Rimmel Match Perfection). Pokud potřebuješ zakrýt třeba drobné jizvičky po akné na tvé pleti, vyhledávej spíše ty s větším krytím (např. L´Oréal Paris Infaillible). Jestli ovšem nemáš na tváři tak viditelné skvrny nebo pupínky, postačí i lehký make-up a větší nedokonalosti zakrýt hutnějším korektorem. Nejen, že se v této kombinaci lehčí make-up + hutnější korektor budeš cítit lépe, vypadá ale i daleko přirozeněji, než celý obličej pokrytý souvislou vrstvou hodně krycího make-upu.

5. NANÁŠENÍ
- I samostatné nanášení je také velmi důležité. Make-up se aplikuje na podkladový krém, na který dobře přilne a vytvoří také na něm pružnější a svěžejší vzhled pleti (krém daleko více hydratuje než make-up). Jestli chceš ještě sametově vyhlazenou pleť, můžeš použít bázi pod make-up (např. Dermacol Make-up Satin Base), se kterou ti make-up vydrží zase o něco déle.
- Nanášet se dá prsty, štětcem či houbičkou. Volba je zde na tobě. Jaká aplikace ti je příjemnější, takovou použij. Ovšem moje zkušenost s nějakými make-upy byla ta, že jsem je mohla nanášet pouze štětcem, když jsem to zkoušela prsty, na pleť se z nich vůbec nic nedostalo.
-Je velmi důležité make-up rozetřít do ztracena, není nic horšího, když má dívka extrémně vidět barevnou hranici mezi obličejem a nenalíčeným krkem. Také si dej pozor při rozetření make-upu kolem kořínků vlasů a uší.
- Po make-upu (nebo i před) můžeš nanést na problematická místa (drobné pupínky, kruhy pod očima) korektor, který je většinou více krycí než make-up, čímž lépe zakryje tyto nedokonalosti.
- Poté se většinou pudruje. Pokud máš speciální matující make-up a nemáš tendenci celý obličej zapudrovat, nanes ho jenom na části obličeje, které mají potenciál se lesknout (většinou T zóna, brada). Vyhýbej se také příliš velkému nánosu pudru, který vypadá nehezky a navíc může zvýrazňovat zamaskované nedokonalosti. 

2 komentáře:

  1. Děkuji za rady k makeupu ve článku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle je článek, který věřím spousta slečen a možná i nezkušených žen dost ocení :) Možná by bylo i lepší, kdyby právě některé slečny první přečetli toto a až poté začali reálně uvažovat třeba o těchto úpravách, které často jsou dobré jen v období puberty a s postupně přibývajícím věkem žena teprve zjistí, co na sobě spáchala :) Abych ale nebyla jen negativní, ženám v letech toto může v mnohém život ulehčit a ony mají mnohem více času na rodinu.

    OdpovědětVymazat