středa 12. března 2014

Monument 14: Nebe v plamenech- apokalyptický příběh z budoucnosti

Již druhý díl série Monument 14 je tu! Plánovaný je i třetí- závěreční díl knihy. A možná se dočkáme i filmového zpracování.

Je tu konec světa- apokalypsa. Svět a lidstvo ničí jak přírodní pohromy, bouřky, kroupy, zemětřesení, tak také lidský faktor - nebezpečné chemikálie, které unikají do vzduchu a na každého působí úplně jinak. Záleží na krevní skupině. 

Jednoho dne jede 14 středoškoláků různého věku do školy, jenže… Obrovské kroupy zdevastují jejich autobus. Naštěstí ale našli nedaleko útočiště- supermarket. Tam se skupinka středoškoláků zabarikáduje před vzduchem plným chemikálií a pokusí se spravit autobus, aby se mohli dopravit do Denveru na letiště- do bezpečí a doufají, že tam shledají i své rodiče a zachrání chlapce, který je na pokraji smrti.

Druhý díl knihy začíná letmým seznámením, co se již odehrálo. Skupina dětí se rozdělila na dvě party. Jedna, která zůstala v supermarketu a druhá, která jede opraveným autobusem do Denveru. Proč nejely ale všichni? Ve vzduchu jsou chemikálie, které mají odlišné účinky na každou krevní skupinu. Ti kdo mají skupinu 0, mají po nadechnutí infikovaného vzduchu touhu zabíjet- kohokoliv. Proto v supermarketu zůstává Dean, Astrid, Chloe, kteří mají krevní skupinu 0 a dvojčata Caroline a Henry, kteří se báli odjet. Ovzduší je ale nebezpečné pro všechny- bez plynových masek nevydrží ani půl minuty. Ti, co se vydali autobusem, slíbili, že pro zbylé děti pošlou pomoc, až se oni dostanou do bezpečí.

Kniha je rozdělená je děj v supermarketu a děj v autobuse. Jeden vypráví Dean a druhý jeho bratr Alex.
V supermarketu se Deanovi a Astrid podaří vyčistit vzduch čističkami a dokonce i postavit útulnější „byt“. Ještě jedna informace- Astrid je těhotná a Dean je do ní zamilovaný. Jednou mu ale jasně řekne, že s ním nebude nikdy spát. Dean se ohradil, že na to ani nepomyslel a že by jí nikdo do toho nenutil. Nakonec se dohodli, že by mohli začít znovu jako kamarádi. Dean se ale nemohl odmilovat, ale rozhodně chtěl zkusit to lépe skrývat. V supermarketu je tam s nimi i pes Luna. Jednou najde krysu. Malá Caroline je z ní nadšená, že budou mít alespoň dalšího mazlíčka, jenže krysa ošklivě pokousá nejen psa, ale i jí. Caroline dostane nepěknou infekci do nohy, kterou se Dean snaží vyléčit antibiotiky, které mají po ruce. Vypadá to, že zabírají. Jejich pobyt v supermarketu není ale jako v bavlnce. Také čelí různým vetřelcům, kteří se snaží dostat se do supermarketu, jenomže pustit je tam, je moc nebezpečné. Dokonce jednou se podaří zvenku probořit zabarikádovanou vstupní bránu, čímž dovnitř pronikly chemikálie a Dean začal šílet. Motorovou pilou zabil člověka, který na něj namířil pistolí. Naštěstí v dalším zabíjení mu zabránila Astrid, když se jí podařilo Deanovi nasadit masku. Přežijí v supermarketu a dočkají se pomoci od ostatních? Nebo je jednoho dne nakonec chemikálie zničí?

Autobus má mezitím namířeno de Denveru na letiště. Zásob jídla a pití je dost, ale autobus jede pomaleji, než všichni očekávali. Nejhorší na jízdě bylo to, že nebylo vidět. Ani ve dne. Celé nebe bylo zahalené do tmavého oparu plného chemikálií. Stav postřeleného Braydena se cestou ale stále zhoršuje. Když vjíždí na dálnici, která vede do Denveru, spatří před sebou osobu. Dívka, která zvedá ruce a ukazuje, že v nich nic nemá. Nakonec zastaví, ale to nebyl dobrý nápad. Jakmile zastavili, vynořila se v temnotě banda kluků- kadeti od letectva. Ti se navalili do autobusu a všechny vyhnali ven- kromě postřeleného Braydena. Všichni ostatní jsou vyhnáni ven a ponechány uprostřed silnice. Autobus odjíždí. Poté ale uvidí ve tmě reflektor, který patří parkovišti obytných domů. Max si vzpomíná, že zde už byl. A že tu bydlí jeho teta. Celá skupinka dorazí na konec parkoviště k poslednímu přívěsu, který je nejzachovalejší- nemá rozbitá okna a kolem něj není žádná krev. Zaklepou na dveře a Max se představí. Jeho teta všechny pustí dovnitř. Celý vůz je zakouřený hustým dýmem. Kouř z cigaret totiž opravdu ničí chemikálie ve vzduchu, takže si všichni konečně mohli sundat masky. Přežijí i oni? Dostanou se včas do Denveru, aby mohli pomoci i těm, kteří zůstali v Greenway v supermarketu? 

Žádné komentáře:

Okomentovat