neděle 15. března 2015

První návštěva gynekologa

Každá dívka by měla ve věku 15-18let poprvé zajít ke gynekologovi. Mnoho dívek se toho ale obává. Pojď se podívat, jak taková první prohlídka vypadá.

Již doma se připrav na návštěvu. Vezmi si s sebou ručník (nebo vlhčené ubrousky) a také nejlépe sukni. Při příchodu do ordinace si zajdeš na WC a také uděláš potřebnou očistu. Poté se odebereš do čekárny, kde se převlékneš. Svlékneš si kalhotky a kalhoty, které vyměníš za sukni.
Při první návštěvě ti sestřička založí kartu. Bude se tě ptát na různé informace, například na tvé alergie, nemoci v rodině, prodělané očkování, kdy jsi poprvé dostala menstruaci apod. Na menstruaci se tě dále bude ptát lékař. Připrav se tedy již předem na tyto otázky: kdy jsi poprvé dostala menstruaci (rok) a kdy jsi naposledy dostala menstruaci (datum).

Lékař se tě dále zeptá, zda jsi již měla pohlavní styk. Není třeba se stydět. Pokud ti bylo více jak 15 let, nesmí informace předávat nikomu jinému. Popřípadě, že jsi již pohlavní styk měla, zeptá se a také ti nabídne antikoncepci.



Následuje vyšetření. Posadíš se na speciální křeslo a doktor tě prohlédne. Pokud jsi již měla pohlavní styk, doktor tě prohlédne pomocí takzvaných zrcadel. Ničeho se nelekej, všechno trvá pouze chvilku. Při vyšetření odebere ještě vzorek z děložního čípku, který poté pošle na cytologické vyšetření. Odebrání vzorku je trochu nepříjemné, možná tě to poprvé zaskočí, ale za chvilku to budeš mít za sebou! Neboj se, jde o preventivní vyšetření, které chrání před rozvojem nádorového onemocnění děložního čípku. 

Tímto celá prohlídka končí. Trvá cca 15minut, takže poměrně rychle máš vše za sebou. Po celém vyšetření je tu prostor pro tvé dotazy. Pokud máš jakýkoliv dotaz ať už ohledně antikoncepce nebo sexuálního života, neboj se zeptat. Gynekolog ti velmi rád poradí.

Návštěva gynekologa se koná většinou jednou ročně. Pokud ti lékař předepíše antikoncepci, není problém zavolat do ambulance a zeptat se, zda si můžeš přijít pro recept, až ti předepsané prášky dojdou.

A kdy bys měla gynekologa navštívit
  •  Pokud jsi začala žít sexuální život a máš zájem o antikoncepci
  • Pokud tě trápí problémy s menstruací (vynechaná menstruace, příliš silná menstruace atd.
  •  Pokud jsi ještě nedostala menstruaci a je ti mezi 15-16 lety
  •  Další zdravotní potíže (silný výtok, nepříjemné svědění v pochvě atd.)
  • Při podezření na těhotenství

Výběr gynekologa
Při výběru gynekologa se poraď například s mamkou, nebo již se zkušenějšími kamarádkami. Získáš tak přehled o doktorech v tvém okolí a je jen na tobě, jakého si vybereš. Spousty dívek se v pubertě stydí, proto si raději vybírají gynekoložku. Ovšem nemusíš se bát ani gynekologa, je to pouze doktor a ne žádný zvrhlík J. Před první návštěvou je také dobré si ověřit, jestli gynekolog spolupracuje s tvoji zdravotní pojišťovnou, jinak bys zbytečně za každou návštěvu platila.
Svoji první návštěvu by sis měla naplánovat před zahájením sexuálního života a také při jakýchkoli gynekologických problémech.


Toto by bylo vše k první prohlídce. Musím říct, že sama jsem se jí bála, ale nakonec jsem zjistila, že nebylo třeba se vůbec obávat.

Rozhodně je lepší navštívit lékaře dříve, než později řešit různé možné problémy, které se u tebe mohou objevit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat